Jabłecznik

Jabłecznik, kocha go cała moja rodzinka. Ledwo wyjęłam żeby przestygł, a już połowę blaszki nie było ...
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 margaryna do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (np. 12%),
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Z podanych wyżej składników szybciutko zagniatamy gładkie ciasto, więcej niż połowę ciasta rozwałkowuję i wykładam na przygotowaną blaszkę (zwykle wykładam papierem do pieczenia, natłuszczam i obsypuję bułką). Resztę ciasta zawijam w aluminiową folię lub pergamin i wkładam do lodówki, przynajmniej na 30 minut.  
  • 1 do 1,5 kg jabłek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczkę cynamonu,
  • 4 białka, 
  • szczypta soli,
  • 1 kolorowy kisiel bez cukru
Jabłka obieram ze skórki i ścieram na grubej tarce, odciskam nadmiar soku, dodaję cynamon i cukier. 
Białka ubijam ze szczyptą soli, gdy są już sztywne, dodaję cukier i kisiel. Ubijam jeszcze chwilkę. 
Na ciasto wykładam jabłka i pianę. Na pianę ścieram na grubej tarce resztę ciasta, które było w lodówce. Piekę około 40 minut. 

Komentarze