Jabłecznik, kocha go cała moja rodzinka. Ledwo wyjęłam żeby przestygł, a już połowę blaszki nie było ...
- 3 szklanki mąki,
- 1 margaryna do pieczenia,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (np. 12%),
- 1/2 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Z podanych wyżej składników szybciutko zagniatamy gładkie ciasto, więcej niż połowę ciasta rozwałkowuję i wykładam na przygotowaną blaszkę (zwykle wykładam papierem do pieczenia, natłuszczam i obsypuję bułką). Resztę ciasta zawijam w aluminiową folię lub pergamin i wkładam do lodówki, przynajmniej na 30 minut.
- 1 do 1,5 kg jabłek,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczkę cynamonu,
- 4 białka,
- szczypta soli,
- 1 kolorowy kisiel bez cukru
Białka ubijam ze szczyptą soli, gdy są już sztywne, dodaję cukier i kisiel. Ubijam jeszcze chwilkę.
Na ciasto wykładam jabłka i pianę. Na pianę ścieram na grubej tarce resztę ciasta, które było w lodówce. Piekę około 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz