Ciasto:
1) 0,5 kg mąki
2) 50 g drożdży
3) 3/4 szklanki letniego mleka
4) 1/2 szklanki cukru
5) 2 żółtka + 1 jajko do smarowania bułeczek
6) 100 g masła
7) cukier waniliowy
8) szczypta soli
Nadzienie jagódkowe:
Jagody zasypuję cukrem i ewentualnie 1 łyżką mąki ziemniaczanej (żeby związała sok)
Jagody zasypuję cukrem i ewentualnie 1 łyżką mąki ziemniaczanej (żeby związała sok)
Jagódki zbierałam z młodszą córeczką. Już po kilku minutach spędzonych w lesie mała stwierdziła: "zbieranie jagódek nie jest wcale wesołe" :)
Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie, lśniące i jak moja mama mówiła: "aż będzie odstawać od ręki" i ścianek naczynia w którym wyrabiam. Im więcej powietrza wtłoczycie tym lepiej. Tak wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak na ok. 1 godzinę. Po godzinie ciasto przekładam na stolnicę, dzielę na części i robię bułeczki. przed włożeniem do piekarnika smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję z wierzchu cukrem (można zrobić z kruszonką lub po upieczeniu polać lukrem).
Piekę ok. 20 min.
Komentarze
Prześlij komentarz