Pączki

Z podanego przepisu wychodzi 17-18 pączków

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 żółtka średnich jajek
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży (lub paczka 7 g suchych)
  • 50 g masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 l oleju lub smalcu do smażenia 
Jajka wcześniej wyjmujemy z lodówki, żeby miały temp. pokojową. 
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. 
Mleko lekko podgrzać.

    Zaczyn 
Z podanych wyżej składników na pączki bierzemy:
- 1 łyżkę mąki
- 1 łyżkę cukru
- 3 łyżki ciepłego mleka (żeby nie było za gorące!)
i do tych składników dodajemy rozkruszone drożdże (25 g). 
Całość dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na co najmniej 15 minut.
Używając suchych drożdży, robienie zaczynu pomijamy. Po prostu wsypujemy je do mąki.

Kiedy zaczyn urośnie, dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki, czyli: mąkę, szczyptę soli, żółtka, ciepłe mleko, cukier, alkohol. Składniki mieszamy, dodajemy jeszcze roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. 
Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Podsypujemy mąką od dołu i lekko z góry, żeby ciasto nie kleiło się do wałka. Wałkiem delikatnie należy rozwałkować ciasto na grubość ok 2,5 cm. 
W tym momencie można też nałożyć nadzienie (patrz opis niżej). 
Szklanką o szerokości 7,5 cm (szklanki do whisky) wykrawamy krążki. Wykrojone pączki przykrywamy ściereczką na kilkanaście minut. 

Rozgrzewamy olej. Na gorący olej kładziemy pączki, które w trakcie smażenia rosną, więc nie należy ich kłaść zbyt dużo do garnka. Po 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę. Każda partię wykładamy na papierowy ręcznik. 

     Pączki można nadziewać na dwa sposoby:
    1) Przed smażeniem. 
Kładę łyżeczką porcję dżemu na połowie rozwałkowanego ciasta i przykrywam drugą połową rozwałkowanego ciasta. Wycinając szklanką kształt paczka, brzegi ciasta automatycznie się zlepiają. 
    2) Po usmażeniu
Używam wówczas strzykawki cukierniczej z końcówką do nadziewania jak na zdjęciu wyżej. 

   
 Pączki posypuję cukrem pudrem, lub dekoruję lukrem.

Komentarze