Zdrowa, smaczna i pożywna sałatka, z chrupiącego selera, słodkiej żurawiny i kurczaka. Może stać się hitem na imprezie, możesz zabrać ją do pracy jako przekąskę, czy zjeść na kolację.
Składniki:
- 1 seler naciowy
- podwójna pierś z kurczaka
- płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 40 - 50 g suszonej żurawiny
- 3 małe, lub 2 średnie cebule czerwone
- 150 g sera żółtego
- 1 nać koperku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, lekko posolić i upiec bez tłuszczu z przyprawą do kurczaka (nie z gyrosem). Wystudzić.
Cebule obrać i pokroić drobno w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno posiekać. Żurawinę sparzyć gorącą wodą przez 5 minut.
Pokroić seler naciowy. Można go krótko sparzyć - będzie miększy, ale nie jest to konieczne, jeśli chcemy żeby seler był chrupki.
Wszystkie składniki zsypać do jednej miski. Dodać majonez z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Warto solić sałatki dopiero przed podaniem, ponieważ warzywa pod wpływem soli puszczają wodę, która rozwadnia majonez. Można pokrojone warzywa posolić przed wymieszaniem ich z innymi składnikami, odczekać chwilę i odcisnąć nadmiar soku, który puściły pod wpływem soli. Sałatka nie będzie później podchodzić woda.
Komentarze
Prześlij komentarz