Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną


Zdrowa, smaczna i pożywna sałatka, z chrupiącego selera, słodkiej żurawiny i kurczaka. Może stać się hitem na imprezie, możesz zabrać ją do pracy jako przekąskę, czy zjeść na kolację.

Składniki:
  • 1 seler naciowy
  • podwójna pierś z kurczaka
  • płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 40 - 50 g suszonej żurawiny
  • 3 małe, lub 2 średnie cebule czerwone
  • 150 g sera żółtego 
  • 1 nać koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, lekko posolić i upiec bez tłuszczu z przyprawą do kurczaka (nie z gyrosem). Wystudzić.

Cebule obrać i pokroić drobno w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno posiekać. Żurawinę sparzyć gorącą wodą przez 5 minut. 
Pokroić seler naciowy. Można go krótko sparzyć - będzie miększy, ale nie jest to konieczne, jeśli chcemy żeby seler był chrupki. 
 
Wszystkie składniki zsypać do jednej miski. Dodać majonez z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. 

Warto solić sałatki dopiero przed podaniem, ponieważ warzywa pod wpływem soli puszczają wodę, która rozwadnia majonez. Można pokrojone warzywa posolić przed wymieszaniem ich z innymi składnikami, odczekać chwilę i odcisnąć nadmiar soku, który puściły pod wpływem soli. Sałatka nie będzie później podchodzić woda.

Komentarze