Kremówka papieska


Smaczne, delikatne, puszyste, słodkie, no i ten kruchy wierzch, który lubię po kawałku odłamywać.  Łatwe w przygotowaniu. Używając gotowego ciasta francuskiego i kupując budynie w proszku robi się je mega szybko.

Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka (pół litra)
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki cukru pudru + cukier do posypania ciasta
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 ml śmietany 30% (kremówka)

Masło lub margarynę wyjąc z lodówki.

Piekarnik nagrzać do temp. 220℃. Płaty ciasta wyłożyć na dwie blaszki wyścielane papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika, ustawić temp. na 190℃ i piec ok. 20 minut, aż będzie złote. Jeśli wstawiamy od razu dwie blaszki do pieczenia, to pieczemy nawet do 30 minut, ponieważ w połowie pieczenia zamieniamy blaszki miejscami i nakłuwamy ewentualne wybrzuszenia na cieście. 

W 1/3 części mleka wymieszać budynie i 5 łyżek cukru, resztę mleka doprowadzić do wrzenia. Wlać rozrobiony budyń i mieszając chwilę jeszcze gotować. Budyń odstawić do ostudzenia.  

Miękkie masło lub margarynę miksować dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Miksować do wyczerpania budyniu.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Masę budyniową połączyć z kremówką. Wyłożyć na jedną część upieczonego ciasta i przykryć drugą. Posypać cukrem pudrem. 
Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.

Komentarze