Cukinia na ostro z tabasco

Do czego pasuje? Np. do grillowanej kiełbaski.
 

 

Warzywa (każde w oddzielnej misce):
- 3 kg obranej i startej na grubej tarce cukinii
- 1 kg cebuli pociętej
w plasterki
- 1 kg papryki pokrojonej w kostkę

 

Wszystkie warzywa posolić osobno 1 łyżką soli.
Odstawić na 3 godziny. Po upływie czasu cebule dobrze odcisnąć z soku, cukinie delikatnie odcisnąć. Odciśnięte warzywa zostawić jeszcze przez chwilę w miskach i przygotować zalewę.

 Zalewa:
- 2 szklanki octu
- 3 szklanki cukru

 

Zalewę doprowadzić do wrzenia. Dodać cebulę i pogotować chwilkę. Dodać paprykę i cukinię. Gotować jeszcze 15 minut.

Dodać:
- 1 płaską łyżeczkę pieprzu

   czarnego mielonego
- 1 łyżeczkę  tabasco (lub carry)
- 1 litr przecieru pomidorowego


Gotujemy kolejne 15 minut.
Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut.



Komentarze