Do czego pasuje? Np. do grillowanej kiełbaski.
Warzywa (każde w oddzielnej misce):
- 3 kg obranej i startej na grubej tarce cukinii
- 1 kg cebuli pociętej w plasterki
- 1 kg papryki pokrojonej w kostkę
Wszystkie warzywa posolić osobno 1 łyżką soli.
Odstawić na 3 godziny. Po upływie czasu cebule dobrze odcisnąć z soku, cukinie delikatnie odcisnąć. Odciśnięte warzywa zostawić jeszcze przez chwilę w miskach i przygotować zalewę.
Zalewa:
- 2 szklanki octu
- 3 szklanki cukru
Zalewę doprowadzić do wrzenia. Dodać cebulę i pogotować chwilkę. Dodać paprykę i cukinię. Gotować jeszcze 15 minut.
Dodać:
- 1 płaską łyżeczkę pieprzu
czarnego mielonego
- 1 łyżeczkę tabasco (lub carry)
- 1 litr przecieru pomidorowego
- 3 kg obranej i startej na grubej tarce cukinii
- 1 kg cebuli pociętej w plasterki
- 1 kg papryki pokrojonej w kostkę
Wszystkie warzywa posolić osobno 1 łyżką soli.
Odstawić na 3 godziny. Po upływie czasu cebule dobrze odcisnąć z soku, cukinie delikatnie odcisnąć. Odciśnięte warzywa zostawić jeszcze przez chwilę w miskach i przygotować zalewę.
Zalewa:
- 2 szklanki octu
- 3 szklanki cukru
Zalewę doprowadzić do wrzenia. Dodać cebulę i pogotować chwilkę. Dodać paprykę i cukinię. Gotować jeszcze 15 minut.
Dodać:
- 1 płaską łyżeczkę pieprzu
czarnego mielonego
- 1 łyżeczkę tabasco (lub carry)
- 1 litr przecieru pomidorowego
Gotujemy kolejne 15 minut.
Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut.
Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz