Ciasta siostry Anastazji są proste i pyszne. Takie jest też "Wenus", czyli puszysta, piankowa masa serowo - śmietankowa o smaku cytrynowym z delikatnym biszkoptem.
Blacha 25 x 36
Szklanka 250 ml
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1/2 kg sera białego - używam gotowego z wiaderka
- 3 - 4 łyżki cukru kryształu
- 1/2 l. śmietany kremówki
- 1 śmietanka "Śnieżka"
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 - 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- dżem brzoskwiniowy
Biszkopt:
Jajka wyjąć z lodówki na godzinę przed robieniem biszkoptu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Rozpoczynam od ubicia na sztywno białek, stopniowo dodaję do nich cukier i żółtka. Do ubitej piany jajecznej wsypuję przesiane przez sitko mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie i dokładnie mieszam, tylko do połączenia składników (można to zrobić szpatułką), ciasto wylewam na blachę. Piekarnik rozgrzać do temp. 180℃.
Biszkopt piec 30 minut (nie dłużej niż 35 minut) w temp. 170℃. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
Masa serowa:
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Ser utrzeć z cukrem kryształem i połową tężejącej galaretki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać "Śnieżkę" i na końcu pozostałą część tężejącej galaretki. Masę serową i śmietanową delikatnie wymieszać. Dolny blat biszkoptu nasączam (woda z sokiem z cytryny) i wykładam masę serową. Przykrywam drugim blatem biszkoptu.
Wierzch ciasta smaruję dżemem.
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję cukier i wiórki kokosowe. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Po wystudzeniu kokos równomiernie rozsypać na cieście.
Komentarze
Prześlij komentarz