To ciasto udaje się każdemu, smak dobieracie sami, poprzez wybór czekolady, herbatników i swoich ulubionych batonów: Mars, Twix, Lion, Milky Way, itp., to zaczynamy!
Córka lubi Twixy, czekoladę wybrałam gorzką, a herbatniki ciemne.
Blaszka 28 x 24 cm
Składniki:
- 2 duże paczki herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
- 1 czekolada gorzka
- 800 ml kremówki 30%
- 500 g serka maskarpone
- 3 śmietan-fixy (9 g)
- 6 łyżek cukru pudru (można pominąć)
- 4 - 5 batoników (wg uznania)
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam jedną warstwę herbatników. Zostawiam 2 łyżki kajmaku w puszcze, pozostały kajmak rozprowadzam na herbatnikach i przykrywam drugą warstwą herbatników. Puszkę z kajmakiem można lekko podgrzać, łatwiej będzie smarować masę na herbatnikach.
Batony drobno kroję. Odkładam na bok.
Część kremówki - 250 ml ubijam, dodaję 3 łyżki cukru pudru, serek maskarpone oraz 2 łyżki kajmaku, ubijam na sztywno. Do ubitej masy wsypuję pokrojone batony. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na herbatniki. Przykrywam kolejną warstwą ciastek.
Pozostałą kremówkę - 550 ml ubijam, pod koniec ubijania dodaję śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem. Wykładam masę na herbatniki. Czekoladę ścieram i posypuję wierzch ciasta.
Ciasto schładzam w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz