Cisto Izaura


        
    Blaszka 25 x 35 cm
    Użyta u mnie szklanka ma 250ml

    Ciasto :
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 ml wody
    Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 150 g masła 
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40g)
  • 3/4 szklanki cukru
    Lukier:
  • sok z cytryny 
  • cukier puder

    Ciasto
Do garnka dajemy wodę, masło, cukier i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy żeby nam się składniki połączyły i nie przywarły do dna, a gdy masło się rozpuści zdejmujemy z ognia i odstawiamy garnek do studzenia. 

Kiedy masa się studzi szykujemy blaszkę do pieczenia i robimy masę serową. 

    Masa serowa.
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy i odstawiamy na bok. Do miski dajemy masło, żółtka i cukier, ucieramy składniki na jednolitą masę. Wciąż miksując dodajemy zmielony twaróg i wsypujemy budynie. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy lub na najmniejszych obrotach miksujemy.

Masę serową mamy już zrobioną, masa kakaowa pewnie już wystygła, więc wracamy do robienia ciasta.
 
    Ciasto - drugi etap pracy
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i odkładamy na bok. Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy  żółtka i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy - powstanie gęsta masa. Do masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie, na niskich obrotach miksujemy do połącznia składników. 

Na blaszkę wykładamy 2/3 masy kakaowej, wyrównujemy i wykładamy na nią masę serową. Na masę serową wykładamy resztę ciasta kakaowego.

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180℃ piekarnika i pieczemy 50 minut góra-dół, bez termoobiegu.
Po ostudzeniu sernik dekorujemy wg uznania, np. lukrem cytrynowym.


Link do przepisu, gdzie dodałam kilka brzoskwiń:

Komentarze