Blaszka 25 x 35 cm
Użyta u mnie szklanka ma 250ml
Ciasto :
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 200 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 ml wody
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- 150 g masła
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40g)
- 3/4 szklanki cukru
Lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
Ciasto
Do garnka dajemy wodę, masło, cukier i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy żeby nam się składniki połączyły i nie przywarły do dna, a gdy masło się rozpuści zdejmujemy z ognia i odstawiamy garnek do studzenia.
Kiedy masa się studzi szykujemy blaszkę do pieczenia i robimy masę serową.
Masa serowa.
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy i odstawiamy na bok. Do miski dajemy masło, żółtka i cukier, ucieramy składniki na jednolitą masę. Wciąż miksując dodajemy zmielony twaróg i wsypujemy budynie. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy lub na najmniejszych obrotach miksujemy.
Masę serową mamy już zrobioną, masa kakaowa pewnie już wystygła, więc wracamy do robienia ciasta.
Ciasto - drugi etap pracy
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i odkładamy na bok. Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy - powstanie gęsta masa. Do masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie, na niskich obrotach miksujemy do połącznia składników.
Na blaszkę wykładamy 2/3 masy kakaowej, wyrównujemy i wykładamy na nią masę serową. Na masę serową wykładamy resztę ciasta kakaowego.
Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180℃ piekarnika i pieczemy 50 minut góra-dół, bez termoobiegu.
Po ostudzeniu sernik dekorujemy wg uznania, np. lukrem cytrynowym.
Link do przepisu, gdzie dodałam kilka brzoskwiń:
Komentarze
Prześlij komentarz