Blaszka 25 x25
Sernik bez pieczenia. Słodzony czekoladą i owocami, uczta dla podniebienia.
na spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g masła
na masę serową:
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Niewielką część odsypujemy na posypanie wierzchu ciasta. (opcjonalnie można wierzch posypać wiórkami ciemnej czekolady). Dodajemy roztopione gorące masło. Mieszamy. Wykładamy masę do formy wyścielanej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy po całej powierzchni i mocno ugniatamy. Formę wkładamy do lodówki.
Masa serowa
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ubitą śmietanę wkładamy do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, odstawiamy, by lekko przestygła. Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski przekładamy ser z wiaderka i miksujemy. Miksując, dodajemy po łyżce czekolady (czekolada może być lekko ciepła, dla sera to nie zaszkodzi). Partiami dodajemy wcześniej ubitą śmietanę. Na koniec, cały czas miksując cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę serową wykładamy na spód ciasta. Wierzch posypujemy kruszonką z herbatników. Sernik wkładamy do lodówki, na kilka godzin (najlepiej do 12 godzin).
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g białej czekolady (5 tabliczek po 80g)
- 3 łyżki żelatyny i 80 ml wrzątku
- 300 g malin
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Niewielką część odsypujemy na posypanie wierzchu ciasta. (opcjonalnie można wierzch posypać wiórkami ciemnej czekolady). Dodajemy roztopione gorące masło. Mieszamy. Wykładamy masę do formy wyścielanej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy po całej powierzchni i mocno ugniatamy. Formę wkładamy do lodówki.
Masa serowa
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ubitą śmietanę wkładamy do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, odstawiamy, by lekko przestygła. Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski przekładamy ser z wiaderka i miksujemy. Miksując, dodajemy po łyżce czekolady (czekolada może być lekko ciepła, dla sera to nie zaszkodzi). Partiami dodajemy wcześniej ubitą śmietanę. Na koniec, cały czas miksując cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę serową wykładamy na spód ciasta. Wierzch posypujemy kruszonką z herbatników. Sernik wkładamy do lodówki, na kilka godzin (najlepiej do 12 godzin).
Zamiast wierzchu z kruszonych herbatników, mając większą ilość malin i kawałek ciemnej czekolady (po zdjęciu rantu formy), można ułożyć maliny na brzegu ciasta a środek posypać wiórkami z ciemnej czekolady.
Komentarze
Prześlij komentarz