Pierogi z kapustą i grzybami, to potrawa bez której trudno sobie wyobrazić święta.
Podane składniki wystarczą na zrobienie 50 - 60 pierogów. Ciasto pierogowe jest gładkie, elastyczne, nie kruszy się podczas wałkowania. Pierogi można zamrozić i cieszyć się ich smakiem wtedy, kiedy nie mamy czasu na ich lepienie, a mamy na nie ochotę.
Składniki na pierogi:
- 500 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 1 szklana gorącej wody
Do miski przesiewam mąkę i dodaję wszystkie składniki, czyli sól, olej i gorącą wodę. Wyrabiam ciasto. Na początku mieszam łyżką żeby nie poparzyć dłoni. Po wyrobieniu ciasto zawijam w folię i odkładam na pół godziny na stolnicy. Za ten odpoczynek ciasto się odwdzięczy, będzie gładkie i elastyczne.
Po leżakowaniu ciasto odwijam z foli i dzielę na 2 lub 3 porcje, tak żeby wygodnie było go cienko rozwałkować na stolnicy. Wycinam szklanką kółka. Każdą wyciętą sztukę ciasta wyciągam w dłoniach i nakładam farsz. (przepis na farsz - na dole postu) Składam na pół i zlepiam brzegi. Czekające na gotowanie pierogi przykrywam bawełnianą ściereczką, żeby nie obsychały.
Pierogi można zamrozić lub od razu ugotować i podawać.
Mrożenie
Surowe pierogi układam na tacy tak, żeby się ze sobą nie stykały. Tackę wkładam do zamrażalnika. Po 2 godzinach zamrożone pierogi przesypuję do pojemnika lub do woreczków. Pierogi nie będą posklejane i w razie ochoty wyjmuję tyle sztuk, ile akurat potrzeba na posiłek.
Gotowanie
Pierogi gotuję partiami, wkładam na gotującą się, osoloną wodę. Wyławiam po 3 - 4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Smaruję masłem lub olejem, żeby się nie posklejały.
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami:
- ½ kg kapusty kiszonej
- 100 g suszonych grzybów
- 1 mała biała cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- liść laurowy, sól, pieprz i ziele angielskie
Grzyby moczę przez noc, po czym gotuję do miękkości, odcedzam (wywar zachowuję) i drobno kroję. Odkładam na bok.
Kapustę kiszoną delikatnie przepłukuję zimną wodą, jak lubicie kwaśniejszą to wystarczy tylko odcisnąć sok z kapusty. Wkładam do garnka i zalewam wodą do przykrycia, można dolać wywaru z grzybów. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Gotuję do miękkości, ok 1 godziny. Po ugotowaniu dobrze odsączam i drobno kroję, przy okazji usuwam liść laurowy i ziarna ziela angielskiego.
Cebulę drobno siekam i szklę na rozgrzanym maśle klarowanym, dodaję grzyby i lekko podsmażam, po chwili dodaję kapustę. Doprawiam solą i pieprzem i smażę jeszcze chwilkę. Studzę.
Komentarze
Prześlij komentarz