Tort orzechowo - brzoskwiniowy


Ciasto orzechowo - kokosowe :
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 200 g orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzechy oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić, dodawać porcjami cukier, żółtka i mąkę z orzechami. Ciasto podzielić na 2 części i przełożyć osobno do natłuszczonych, obsypanych mąką tortownic o średnicy 24 cm.
Piec po ok. 35 min. w temp. 160℃.

Krem :
  • 300 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego ( bez cukru )
  • syrop z 1 puszki brzoskwiń ( 550 ml )
Syrop z brzoskwiń zagotować z cukrem. Budynie wymieszać z mąką pszenną i rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, dodać żółtka. Dokładnie zmiksować i wlać na wrzący sok, zagotować. Odstawić pod przykryciem ( aby na kremie nie powstał kożuch ) do ostudzenia. Masło utrzeć do białości i dodawać stopniowo przestudzony budyń.

Poncz :
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 3 łyżki spirytusu
Wystudzoną kawę wymieszać z alkoholem.

Ponadto : 
  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • osączone brzoskwinie (z tej puszki co syrop )
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki/tortownicy
  • mąka do obsypania formy

WYKONANIE:
Jeden placek ciasta ułożyć w obręczy tortownicy. Na placek wyłożyć 1/3 kremu. Na kremie ułożyć namoczone w ponczu biszkopty. Wyłożyć drugą część kremu. Przykryć drugim plackiem i posmarować pozostałym kremem. Włożyć na chwilę do lodówki. Brzoskwinie wyłożyć na brzegi lub wg własnego uznania, wylać tężejącą galaretkę na wierzch. Smacznego ...

Komentarze