- 8 białek
- 3 żółtka
- 1 niepełna szklanka cukru
- 200 g orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzechy oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić, dodawać porcjami cukier, żółtka i mąkę z orzechami. Ciasto podzielić na 2 części i przełożyć osobno do natłuszczonych, obsypanych mąką tortownic o średnicy 24 cm.
Piec po ok. 35 min. w temp. 160℃.
Krem :
- 300 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki wody
- 2 opakowania budyniu śmietankowego ( bez cukru )
- syrop z 1 puszki brzoskwiń ( 550 ml )
Poncz :
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- 3 łyżki spirytusu
Ponadto :
- 200 g okrągłych biszkoptów
- osączone brzoskwinie (z tej puszki co syrop )
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- tłuszcz do wysmarowania blaszki/tortownicy
- mąka do obsypania formy
WYKONANIE:
Jeden placek ciasta ułożyć w obręczy tortownicy. Na placek wyłożyć 1/3 kremu. Na kremie ułożyć namoczone w ponczu biszkopty. Wyłożyć drugą część kremu. Przykryć drugim plackiem i posmarować pozostałym kremem. Włożyć na chwilę do lodówki. Brzoskwinie wyłożyć na brzegi lub wg własnego uznania, wylać tężejącą galaretkę na wierzch. Smacznego ...
Komentarze
Prześlij komentarz