Ciasto z rabarbarem

Lubię kwaśny smak rabarbaru, dziś ciasto z rabarbarem ...

Składniki:
400 g rabarbaru
100 g margaryny
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Rabarbar myję,obieram i kroję w 2 cm. kawałki. Margarynę z cukrem ucieram na jasną, puszystą masę, ucierając dodaję po jednym jajku. Nadal mieszając, stopniowo wsypuję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto ma być jednolite i gładkie, wówczas przekładam go na blaszkę (21 x 26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar na cieście układam pionowo, dość gęsto. Pieczę 35 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 st.C. Można po upieczeniu udekorować polewą lukrową, lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze