- 1 średniej wielkości kabaczek lub cukinia
- 20 dag mielonego mięsa drobiowego lub mieszanego
- po pół strąka papryki czerwonej i zielonej czy żółtej i zielonej
- 1 cebula
- 15 dag ryżu długoziarnistego
- 1 jajko
- sól i pieprz
- oregano lub bazylia
Kabaczek myję, wycieram, NIE obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki wybieram gąbczasty miąższ z pestkami. Ryż opłukuję i gotuję na sypko. Do ostudzonego ryżu dodaję; papryki pokrojone w kosteczkę, posiekaną cebulę, posiekane zioła, mięso mielone i wbijam jako. Mieszam, przyprawiam solą i pieprzem. Połówki kabaczka napełniam farszem, układam w brytfannie, przykrywam folią aluminiową, piekę ok. 30 min w 190 st.C. Zdejmuję folię i dopiekam jeszcze ok. 10 min.
Komentarze
Prześlij komentarz