Kabaczki faszerowane mięsem i ryżem


Lubicie zasmażony na patelni, albo zapiekany z farszem ? - mniam, mniam ... Żadne przyzwoite leczo bez kabaczka Wam nie wyjdzie! Jest niskokaloryczny, zawiera cenny błonnik, potas, wapń, żelazo oraz beta kareton. Odkwasza i poprawia przemianę materii. A więc ? Może faszerowany ...

  • 1 średniej wielkości kabaczek lub cukinia
  • 20 dag mielonego mięsa drobiowego lub mieszanego
  • po pół strąka papryki czerwonej i zielonej czy żółtej i zielonej
  • 1 cebula
  • 15 dag ryżu długoziarnistego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • oregano lub bazylia

Kabaczek myję, wycieram, NIE obieram ze skórki,  przekrawam wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki wybieram gąbczasty miąższ z pestkami. Ryż opłukuję i gotuję na sypko. Do ostudzonego ryżu dodaję; papryki pokrojone w kosteczkę, posiekaną cebulę, posiekane zioła, mięso mielone i wbijam jako. Mieszam, przyprawiam solą i pieprzem. Połówki kabaczka napełniam farszem, układam w brytfannie, przykrywam folią aluminiową, piekę ok. 30 min w 190 st.C. Zdejmuję folię i dopiekam jeszcze ok. 10 min.


Komentarze