Lemon curd - krem cytrynowy

Ten cudowny krem można wykorzystać na wiele sposobów : do ciast, naleśników lub chrupiących tostów ... można wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka, jak robi to moja córcia :)

Składniki: 
1) 100 g masła
2) 150 g cukru
3) 3 jajka
4) sok z 3 cytryn
5) skórka z 1 cytryny 

Do garnka wlewam wodę, czekam aż się zagotuje. Ustawiam na garnku metalową miskę. Do miski wkładam: masło, cukier, sok z cytryn i otartą skórkę z cytryny. Lekko mieszam do momentu aż wszystko się rozpuści. 
Jajka ubijam kilka minut (nie muszą być ubite na puch) i powoli dodaję do składników na parze, Cały czas mieszam, aż krem zgęstnieje - ok. 15 minut. W słoiczku, w lodówce krem można do miesiąca przechować, u mnie szybko znika.

Komentarze