Szarlotka sypana

Jabłka, jabłka, jabłka ...
  • 1 kg musu jabłkowego lub jabłka starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • do posypania blachy bułka tarta


Sypkie składniki (mąkę, cukier, kasze mannę, proszek do pieczenia) wsypuję do miski i dokładnie ze sobą mieszam, rozdzielam na 3 równe porcje. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Na spód wysypuję I część "sypką", na to wykładam połowę musu jabłkowego, wysypuję II część "sypką", wykładam drugą połowę musu jabłkowego i zasypuję III częścią "sypką". Na wierzchu układam wiórki z masła. Wstawiam do piekarnika. Piekę w temp. 150 st.C ok. 45 min.

Komentarze