Sałatka warzywna

Poranek deszczowy. Trzeba jakoś zorganizować czas w domu. Szybkie zakupy na targu i robimy sałatkę.



Składniki: 
1 kg białej kapusty
1 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg czerwonej papryki
 (kupiłam 1 żółtą)
1 kg marchewki
1/2 litra oleju
3/4 szklanki cukry
sól do smaku



Kapustę, pomidory, cebulę i paprykę drobno kroję. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Wszystko dokładnie mieszam w dużym garnku. Wlewam olej, wsypuję cukier i doprawiam solą. Gotuję 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Gorącą sałatkę wkładam do słoików i zakręcam wieczko. Słoiki stawiam na 10 minut do góry dnem. Nie pasteryzuję.



Pranie zrobione, posprzątane, sałatka w słoikach a i do drugiego dania jak znalazł mieliśmy i chyba w nagrodę za nasz trud przestało padać i zaświeciło słoneczko, mogłyśmy z córcią wyjść na spacer i do babci.

Komentarze