Na herbatnikowym spodzie

                                                                     Na pewno to nie jest ciasto w gustach smakowym mojego męża. Dla Niego są serniki i jabłeczniki - bez pianek itp, wszelkie kremowe, śmietanowe, tortowe mogłyby nie istnieć. Ja mam odwrotnie np. taki PTYŚ gdzie jest tyle kremu i aż się prosi "zjedz mnie".
Tak więc dziś coś dla siebie.
Spód:
200 g herbatników
150 g masła
100 g cukru
2 łyżki kakao
1 jajko

Herbatniki połamać na drobne kawałki. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i roztrzepane jajko. Podgrzewając cały czas mieszamy do połączenia składników i zgęstnienia. Zdjąć z kuchenki, do gorącej masy wsypać pokruszone herbatniki, wymieszać. Ciepłą masą wykładamy spód tortownicy o 22-cm średnicy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masa na herbatnikowym spodzie:
1 łyżka masła
400 ml mleka
1/2 opakowania budyniu bez cukru
2 łyżki żelatyny
200 g cukru pudru
360 g serka homogenizowanego waniliowego

Żelatynę rozpuścić w w gorącej wodzie (około 125ml). Przestudzić. Do rondelka wlać mleko, dodać masło, dudać, cukier i cały czas mieszając chwilę gotować na małym ogniu. Gdy masa wystygnie dodać serek homogenizowany, zmiksować, podczas miksowania po troszku dodawać żelatynę. Masę wlać na warstwę herbatnikową. Ciasto włożyć do lodówki na około 3 godziny. Gdy masa stężeje wierzch ciasta polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Ja użyłam 1/2 tabliczki czekolady deserowej  i 1 łyżkę mleka. 



Komentarze