Ulubiony smakołyk mojej córci :))
Składniki:
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać tłuszcz i posiekać go. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawać krążki, a wąskim kieliszkiem dziurki w krążkach. Oponki smażyć w głębokim tłuszczu. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
- 500 g mąki
- 250 g zmielonego twarogu
- 120 g cukru
- 1/4 kostki margaryny lub masła
- 6 łyżek mleka
- 2 jajka
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypywania
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać tłuszcz i posiekać go. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawać krążki, a wąskim kieliszkiem dziurki w krążkach. Oponki smażyć w głębokim tłuszczu. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz