Matka polka przytaszczyła jabłka, jej mąż w tym samym czasie również kupił sporo jabłek, żeby na weekend było!
No to ciacho z jabłkami robimy, może ucierane dla odmiany.
200 g masła
150 g drobnego cukru
szczypta soli
4 jajka
200 g mąki pszennej
budyń waniliowy (bez cukru)
łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
50 g mąki
50 g masła
50 g cukru
50 g mąki
Składniki na kruszonkę połączyłam i wstawiłam do lodówki.
Jabłka obrałam ze skórki i pokroiłam na ćwiartki, każdą ćwiartkę na talarki (możecie zetrzeć na tarce, jak kto woli). Dodałam jeszcze cynamon i cukier. Wymieszałam i odstawiłam.
Teraz robię ciasto.
Masło ucieram z cukrem i szczyptą soli. Ucierając dodaję po jednym jajku. Na końcu łączę z mąką wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na formę.
Na ciasto wykładam wcześniej przygotowane jabłka. Posypuję kruszonką. Piekę ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarze
Prześlij komentarz