Ucierane z jabłkami


                                                            Matka polka przytaszczyła jabłka, jej mąż w tym samym czasie również kupił sporo jabłek, żeby na weekend było!
No to ciacho z jabłkami robimy, może ucierane dla odmiany.







    Ciasto:
200 g masła                  
150 g drobnego cukru   
szczypta soli                  
4 jajka                           
200 g mąki pszennej     
budyń waniliowy (bez cukru)                                              
łyżeczka proszku do pieczenia    
                                      

Jabłkowa masa:
kilka jabłek (6-7 szt.)  
łyżeczka cynamonu    
4 łyżki cukru     
  
        
                Kruszonka:
                 50 g masła               
                 50 g cukru               
                 50 g mąki
                

Składniki na kruszonkę połączyłam i wstawiłam do lodówki.

Jabłka obrałam ze skórki i pokroiłam na ćwiartki, każdą ćwiartkę na talarki (możecie zetrzeć na tarce, jak kto woli). Dodałam jeszcze cynamon i cukier. Wymieszałam i odstawiłam. 
Teraz robię ciasto.

Masło ucieram z cukrem i szczyptą soli. Ucierając dodaję po jednym jajku. Na końcu łączę z mąką wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na formę.
Na ciasto wykładam wcześniej przygotowane jabłka. Posypuję kruszonką. Piekę ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Komentarze