Marchewkowe z kremem śmietankowo-serkowym





Ciasto :  
2 szklanki startej na drobnej tarce marchewki
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka dobrego oleju
1 szklanka cukru brązowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu



Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Jajka ucierać z cukrem, aż do powstania kremowej konsystencji. Miksując, na przemian dodawać olej i mąkę. Wsypać marchewkę. Chwilę mieszać. Ciasto wylać do formy (23 x 28cm) wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 min w temp. 180 st.C.

Krem śmietanowo - serowy:
300 g śmietany kremówki (np 36%)
200 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
aromat cytrynowy


Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać cukier, schłodzony serek, kilka kropli aromatu i zmiksować.

Krem marchewkowy:
1 op. galaretki pomarańczowej
 1 op. budyniu waniliowego
500 ml soku marchewkowego


W 1/2 szklanki soku rozrobić budyń. Wlać do pozostałego gotującego się soku, chwilę gotować ciągle mieszając. Masę zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, mieszać do rozpuszczenia.

Ciasto po wystudzeniu przekroić na 2 części. Przełożyć kremem śmietankowo - serkowym, schłodzić w lodówce. Ostudzony krem marchewkowy wlać na wierzch ciasta i odstawić do stężenia.







Komentarze