Sernik z brzoskwinią

 Mogę powiedzieć, że dzisiejsze ciacho to dzieło córek, każda chciała coś robić. Wierzcie mi, aż inaczej im smakuje taki serniczek. 

Ciasto:
3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
250 g zimnego masła
5 żółtek
szczypta soli


W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Wbić 5 żółtek, dodać masło rozkruszone na małe kawałki. Zagnieść i wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie nierówne porcje. Mniejszą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki. Większą wyłożyć prostokątną formę do pieczenia i wstawić ją do lodówki.

Masa serowa:

600 g twarogu (lub gotowy ser do serników)
70 g miękkiego masła
1/2 szklanki drobnego cukru
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub budyń)


Twaróg trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, ucierając stopniowo dodawać jajka, ser oraz mąkę ziemniaczaną. Całość można wymieszać mikserem.

 Piana:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1-2 puszki brzoskwiń

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier.

Brzoskwinie dobrze osączyć z zalewy i pokroić na ćwiartki. Na ciasto wyjęte z lodówki wyłożyć masę twarogową, ułożyć ćwiartki brzoskwiń, a na nich rozprowadzić pianę z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalki. Piec w temp. 180 st.C przez godzinę.
UWAGA : mam dwa piekarniki, rożnie pieką mi spody i w jednym podpiekam spód 15 min. ciasto zanim wyłożę brzoskwinie i ser.

Komentarze