Najbardziej lubię w nim zapach i smak pomarańczy.
3 kg dyni
2 pomarańcze
2 cytryny
300 ml wody
1 kg cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
Obraną i pokrojoną w kostkę dynię (oczywiście bez pestek), wrzucam do garnka. Dodaję startą z pomarańczy i cytryn skórkę, i wyciśnięty z cytrusów sok. Podlewam wodą i duszę na małym ogniu około 30 min. Dodaję: cukier, cynamon i imbir. Smażę, mieszając co jakiś czas.
Ja jestem zwolennikiem gładkiej konsystencji dżemów, jogurtów, serków, itp - tak już mam! Więc, w pewnym momencie przerywam smażenie, i blenderem wygładzam masę, po czym kontynuuję, aż dżem się odparuje i zagęści. Możecie tego nie robić, tylko wysmażyć swój dżem. Wrzący przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i odkładam do góry dnem. Zostawiam do wystygnięcia.
3 kg dyni
2 pomarańcze
2 cytryny
300 ml wody
1 kg cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
Obraną i pokrojoną w kostkę dynię (oczywiście bez pestek), wrzucam do garnka. Dodaję startą z pomarańczy i cytryn skórkę, i wyciśnięty z cytrusów sok. Podlewam wodą i duszę na małym ogniu około 30 min. Dodaję: cukier, cynamon i imbir. Smażę, mieszając co jakiś czas.
Ja jestem zwolennikiem gładkiej konsystencji dżemów, jogurtów, serków, itp - tak już mam! Więc, w pewnym momencie przerywam smażenie, i blenderem wygładzam masę, po czym kontynuuję, aż dżem się odparuje i zagęści. Możecie tego nie robić, tylko wysmażyć swój dżem. Wrzący przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i odkładam do góry dnem. Zostawiam do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz