Karpatka

Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- szklanka mąki
- 5 jajek
tłuszcz i bułka tarta do formy
Krem:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- kostka dobrej margaryny
- cukier waniliowy



Cisto: Do rondelka wlać szklankę zimnej wody, włożyć margarynę, zagotować. Na wrzątek sypać pomału mąkę, ciągle mieszając łyżką od dna. Całość wyrobić na jednolitą, gładką masę. Odstawić do wystygnięcia, od czasu do czasu przemieszać.
Gdy masa będzie już zimna, miksując dodawać po jednym jajku.
Ciasto podzielić na pół i każdą część upiec po 30 minut w temp. 180 st.

Krem: Zagotować szklankę mleka z cukrem. 1/2 szklanki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkiem, ugotować jak budyń. Ostudzić. Zimną masę zmiksować z margaryną i cukrem waniliowym.
Kremem przełożyć części ciasta. Z wierzchu można oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze