Leśny mech

Cisto:
- 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 4 jajka (lub 3 duże)
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 Krem:
- 400 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- owoce granatu lub inne do dekoracji

Do nasączenia ciasta:
- 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody
- 3 łyżki soku z cytryny


1) Szpinak rozmrozić, dokładnie odsączyć z nadmiaru wody, blenderem zmiksować.
(Czasem w sklepie nie ma rozdrobnionego mrożonego szpinaku, tylko listki mrożone w kostkach. Taki też kupuję, dłużej blenderem miksuję, w ciście mimo to mogą być niewielkie włókienka, ale po upieczeniu są niezauważalne.)
2) Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, gęstą i jasną masę. Stopniowo wlewać cienką strużką olej, ciągle miksując.
 3) Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Dodać szpinak i całość wymieszać łyżką aż składniki się połączą.
4) Ciasto przełożyć do formy (ja piekę na blaszce o wym. 28x24, lub w tortownicy o śr. 26cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec około 60 minut (do suchego patyczka).
5) Po wystudzeniu ciasto odciąć na wysokości 2/3. Odcięte ciasto z góry ROZKRUSZYĆ palcami na drobne kawałki. 
6) Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, dokładnie wymieszać, wystudzić. Wstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodając cukier puder. Gdy galaretka ma już konsystencję rzadkiego kiślu, dodać ją do ubitej śmietanki i krótko zmiksować.
7 ) Blat ciasta lekko osączyć. Masę wyłożyć na ciasto. Posypać kruszonką, lekko ją docisnąć. Udekorować pestkami granatu. (ja miałam żurawinę, więc na zdjęciu jest dzisiaj z żurawiną)

Komentarze