Fuczki

Właściwie bieszczadzkie fuczki, to placki z kiszoną kapustą. Szybkie, proste i bardzo apetyczne.

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 200g kiszonej kapusty
- sól, pieprz, tymianek lub inne przyprawy jakie lubicie
- olej do smażenia lub klarowane masło

Mleko, mąkę i jajka miksuję, ciasto wygląda jak na naleśniki. Dodaję sól, pieprz i tymianek (mój ulubiony w tych plackach), można dodać kminek, czosnek. wg. własnych gustów.
Kapustę odciskam z soku  i drobno szatkuję. Jeśli macie naprawdę zbyt kwaśną przed szatkowaniem można ją bardzo delikatnie przepłukać. Kapustę dodaję do ciasta i dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju lub masła i smażę placki podobnie jak ziemniaczane na złoty kolor.
Najlepiej mi smakują z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub z sosem czosnkowym, zrobionym własnoręcznie na bazie jogurtu, czosnku, ziół.

Komentarze