Ziemniak nie tuczy, bo kalorii ma niewiele. Dodatki w postaci sosów, mięsa są kaloryczne. Jest doskonałym źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje trawienie. Zawiera mnóstwo cennych białek, skrobi, węglowodanów i soli mineralnych: żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego, a przede wszystkim potasu. Obfituje w witaminy A,C,D,K,E,PP i B1,B2,B6. Wartość odżywcza ziemniaka jest tak duża, że przez jakiś czas mógłby być jedynym pożywieniem człowieka, bez uszczerbku dla zdrowia.
- Sok z ziemniaków zabija wszelkie groźne bakterie, przynosi ulgę przy nadkwasocie i w niestrawności.
- Kompresy z surowych utartych ziemniaków goją nawet bardzo zastarzałe rany.
- Stosuje się je do usuwania skutków odmrożeń. Odmrożone nogi lub ręce korzystnie jest wymoczyć w wywarze z ziemniaków. Można także przykładać surowe utarte ziemniaki.
- Startą papką z surowych ziemniaków leczy się sińce, liszaje, i wykwity skórne, a także uczuleniowe.
- Na zastrzały i egzemy. Zastrzał (stan zapalny opuszki palca) usuwano, trzymając palec w gorącej wodzie, w której gotowały się kartofle. Kąpiele w wywarze z ziemniaków zalecano przy egzemach. Przy tej dolegliwości korzystne jest również przykładać plasterki z surowych ziemniaków.
- Upiększanie rąk. Ziemniaki są bardzo tanim kosmetykiem upiększającym ręce. Kartofle ugotować w łupinach, obrać, utrzeć oraz zmieszać z mlekiem. Papkę rozsmarowywać na dłoniach i pozostawić na pewien czas.
- Ksiądz Kneipp, zalecał stosowanie papki z ugotowanych ziemniaków, ręcznie miażdżonych i umieszczonych w płóciennym woreczku jako okładów do uśmierzania różnych bólów: skurczy w przewodzie pokarmowym, nieżytach przewodu pokarmowego, przy zwichnięciach, zapaleniach stawów, przy ischiasie, lumbago, artretyzmie, czyrakach, zapaleniach skórnych, zesztywniającym zapaleniu stawów międzykręgowych, katarze górnych dróg oddechowych.
- Na bóle uszu – zaleca się ugotowane rozgniecione w woreczku ziemniaki gorące przykładać do ucha. Trzymać do oziębnięcia, co najmniej około 10 minut. Kurację powtarzać codziennie, najlepiej wieczorem przed spaniem, przez 7 - 9 dni. Czynnikiem leczącym w tym przypadku jest skrobia oraz oczywiście ciepło.
- Oparzenia - utarte świeże ziemniaki przykładać na miejsca chore. Ten prosty środek błyskawicznie łagodzi ból i zapobiega zniszczeniu skóry oraz powstawaniu tzw. „bąbli”. Czynność tą należy wykonać jak najszybciej, zaraz po oparzeniu i często zmieniać. Okłady surowej papki ziemniaczanej są najbardziej skuteczne, gdy poparzymy się wodą, dotkniemy czegoś gorącego. Krochmal zawarty w ziemniakach dodatkowo chroni skórę przed podrażnieniami.
- Na bóle głowy – przykładać surowe pokrojone bulwy do skroni i czoła.
- Uporczywe swędzenie ciała, wysypki i podrażnienia skóry usunąć można kąpielami z dodatkiem krochmalu.
- Łuszczycę można leczyć kąpielami z dodatkiem krochmalu oraz naparu kwiatu bzu czarnego, bukwicy, korzenia łopianu i mięty. Należy „pluskać” się w takiej śliskiej wodzie około 30 minut 2 - 3 razy w tygodniu przez kilka miesięcy. Nie dodawać żadnych środków myjących. (Kąpiel z krochmalu - 1 kg mąki ziemniaczanej rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do gorącej wody w wannie).
- Przy zapaleniu powiek, także zaczerwienieniu, np. od spawania, zmęczenia, przykładać kompresy z rozdrobnionych na tarce ziemniaczanej albo tylko plaster ziemniaka. Przy wrzodach zewnętrznych można przykładać okłady z liści olszyny, zmieszanych z papką z surowych kartofli. Można robić inhalacje 10 – 15 minutowe nad gotowanymi w łupinach ziemniakami w niewielkiej ilości wody.
- Hemoroidy krwawiące i bolące leczą czopki wystrugane z surowego ziemniaka.
- Sok z surowych ziemniaków posiada niezastąpione właściwości lecznicze. Już 1 szklanki soku wypijane systematycznie przez kilka dni leczy stany zapalne śluzówki żołądka. Do soku z surowych ziemniaków można dodać trochę miodu, soku z marchwi lub cytryny.
- Cierpiącym na kamicę nerkową na pierwszym miejscu zaleca się pić wywar z obierzyn ziemniaka. Ma on zdolność kruszenia i rozpuszczania kamieni nerkowych zwłaszcza kamienie, które składają się z szczawianu wapnia nierozpuszczalnego wodzie. ( Wiadomo, że woda kartoflana rozpuszcza osad wapienny np. w czajniku). W zależności od potrzeb pije się go w ilości od 2 - 3 szklanek dziennie. Kuracja trwa 3 tygodnie. Potem zrobić przerwę i powtórzyć. Ziemniaki należy najpierw starannie wymyć, grubo obrać. Obierki ugotować do miękkości. Odwar zlać i wypić w 3 - 4 porcjach w ciągu dnia przed jedzeniem. Jednorazowa porcja to np. 1 szklanka. ( Nie podgrzewać!). W trakcie kuracji ograniczyć jedzenie mięsa.
- Zapalenie nerek z podwyższoną ilością mocznika i kreatyniny, leczy kilkudniowa dieta ziemniaczana. Po 5 dniowej diecie kartoflanej, polegającej na jedzeniu np. piure, zupy kartoflanej, ziemniaków pieczonych, klusek śląskich czy placków kartoflanych - obniżają się wartości mocznika i kreatyniny. Chory czuje się lepiej.( Pić dużo wody mineralnej niegazowanej).
- Przy cukrzycy, spożywanie 1 - 1 ½ kg ziemniaków powoduje ustępowanie objawów chorobowych jak cukromocz, wielomocz, nadmierne pragnienie. Poprawia się ogólny stan zdrowia. Przyczynia się do tego duża zawartość potasu, magnezu i kwasów organicznych, które regulują równowagę kwasowo - zasadową krwi.
- Chorym na alergię oraz astmę można zalecić dietę ziemniaczaną. Polega ona na spożywaniu przez 3 - 6 dni ziemniaków plus woda mineralna do picia (około 2-3 litrów). Znakomicie „odczula” organizm. Pozwala na pozbycie się nadmiaru alergenów. Polecana jest alergikom i astmatykom, zwłaszcza wtedy, kiedy objawy astmy, czy alergii stają się zbyt dokuczliwe np. w okresie pylenia traw.
- Zapalenie płuc można leczyć lewatywą. Z 3 ziemniaków wyciąć oczka, nie obierać, pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki siemienia lnianego, 1 główkę czosnku, 5 szklanek wody. Gotować 20 minut ( Nie dodawać soli). Z odwaru zrobić pacjentowi lewatywę 1 raz dziennie przez kilka dni.
Kuracja ziemniaczana może być podstawą diety wyszczuplającej, która pozwoli stracić dziennie nawet około ½ kg (Ziemniaki tuczą, ale wtedy, gdy jemy je z sosami, lub smażymy na tłuszczu).
W medycynie ludowej stosowano dietę polegającą na jedzeniu surowego ziemniaka ze skórką. Jedząc 1 - 2 ziemniaków codziennie przez jeden miesiąc, zaczną:
- odrastać włosy,
- ustąpi próchnica kości zębów.
- poprawi się praca jelit.
- ziemniak bogaty w błonnik pomaga w trawieniu, pobudzając ruch robaczkowy jelit.
- zapobiega zaparciom.
- jest moczopędny.
- działa przeciw nowotworowo.
- uspokajająco na organizm – na układ krwionośny, wydzielniczy, trawienny.
Najwięcej błonnika mają młode ziemniaki.
UWAGA! Zaczynając kurację - jedzenie surowego ziemniaka, przez pierwsze 3 dni, może wystąpić biegunka oraz podniesiona temperatura.
Zalecany sposób gotowania O.Grande.
Aby uzyskać pełną wartość odżywczą ziemniaków należy:
- Wybierać ziemniaki z uprawy naturalnej z ładną skórką.
- Wyrzucić ziemniaki zazielenione i kiełkujące, ze względu na zawartość trującej solaniny.
- Przed obieraniem bulwy dokładnie umyć.
- Obierać cieniutko, ponieważ najbliżej skórki znajdują się cenne minerały i witaminy.
- Obrane ziemniaki wrzucać od razu do wrzątku, tak, aby skrobia ścięła się na powierzchni, nie pozwalając na wypłukanie najwartościowszych składników.
Podczas gotowania można wlać szklankę mleka
- łyżeczkę masła
- Przekrojoną cebulę ( kilka cebul)
- łyżeczkę kminku
- solić dopiero wtedy, kiedy ziemniaki zaczynają mięknąć.
Po takim ugotowaniu, ziemniaczki będą już omaszczone, pachnące i odżywcze, tak, że nie trzeba już dodawać żadnych sosów.
O tym pamiętajmy ! Przechowujemy ziemniaki w chłodnym miejscu, nie jemy zielonych!
Podczas przechowywania bulw w temperaturze od 4 do 10 °C udział w nich solaniny i glikoalkaloidów maleje, a w wyższych temperaturach rośnie. Zawartość tych związków w silnie porośniętych (kiełkujących) bulwach może przekraczać poziom bezpieczny dla zdrowia. Obróbka cieplna nie zmniejsza ich stężenia, ponieważ rozkład tych związków następuje dopiero w temperaturze 260 °C
Solanina - organiczny związek chemiczny, toksyczny. Spożyta, np. z kiełkującymi ziemniakami, może spowodować poważne zatrucia pokarmowe. W największym stężeniu występuje w ziemniaku o zielonym miąższu. Zazielenienie takie powstaje, gdy bulwa ziemniaka w fazie wzrostu zostanie odsłonięta i wyeksponowana na promienie słoneczne i jest sygnałem, że ziemniak taki zawiera solaninę o podwyższonym stężeniu.
źródło: portal Fronda.pl
- Sok z ziemniaków zabija wszelkie groźne bakterie, przynosi ulgę przy nadkwasocie i w niestrawności.
- Kompresy z surowych utartych ziemniaków goją nawet bardzo zastarzałe rany.
- Stosuje się je do usuwania skutków odmrożeń. Odmrożone nogi lub ręce korzystnie jest wymoczyć w wywarze z ziemniaków. Można także przykładać surowe utarte ziemniaki.
- Startą papką z surowych ziemniaków leczy się sińce, liszaje, i wykwity skórne, a także uczuleniowe.
- Na zastrzały i egzemy. Zastrzał (stan zapalny opuszki palca) usuwano, trzymając palec w gorącej wodzie, w której gotowały się kartofle. Kąpiele w wywarze z ziemniaków zalecano przy egzemach. Przy tej dolegliwości korzystne jest również przykładać plasterki z surowych ziemniaków.
- Upiększanie rąk. Ziemniaki są bardzo tanim kosmetykiem upiększającym ręce. Kartofle ugotować w łupinach, obrać, utrzeć oraz zmieszać z mlekiem. Papkę rozsmarowywać na dłoniach i pozostawić na pewien czas.
- Ksiądz Kneipp, zalecał stosowanie papki z ugotowanych ziemniaków, ręcznie miażdżonych i umieszczonych w płóciennym woreczku jako okładów do uśmierzania różnych bólów: skurczy w przewodzie pokarmowym, nieżytach przewodu pokarmowego, przy zwichnięciach, zapaleniach stawów, przy ischiasie, lumbago, artretyzmie, czyrakach, zapaleniach skórnych, zesztywniającym zapaleniu stawów międzykręgowych, katarze górnych dróg oddechowych.
- Na bóle uszu – zaleca się ugotowane rozgniecione w woreczku ziemniaki gorące przykładać do ucha. Trzymać do oziębnięcia, co najmniej około 10 minut. Kurację powtarzać codziennie, najlepiej wieczorem przed spaniem, przez 7 - 9 dni. Czynnikiem leczącym w tym przypadku jest skrobia oraz oczywiście ciepło.
- Oparzenia - utarte świeże ziemniaki przykładać na miejsca chore. Ten prosty środek błyskawicznie łagodzi ból i zapobiega zniszczeniu skóry oraz powstawaniu tzw. „bąbli”. Czynność tą należy wykonać jak najszybciej, zaraz po oparzeniu i często zmieniać. Okłady surowej papki ziemniaczanej są najbardziej skuteczne, gdy poparzymy się wodą, dotkniemy czegoś gorącego. Krochmal zawarty w ziemniakach dodatkowo chroni skórę przed podrażnieniami.
- Na bóle głowy – przykładać surowe pokrojone bulwy do skroni i czoła.
- Uporczywe swędzenie ciała, wysypki i podrażnienia skóry usunąć można kąpielami z dodatkiem krochmalu.
- Łuszczycę można leczyć kąpielami z dodatkiem krochmalu oraz naparu kwiatu bzu czarnego, bukwicy, korzenia łopianu i mięty. Należy „pluskać” się w takiej śliskiej wodzie około 30 minut 2 - 3 razy w tygodniu przez kilka miesięcy. Nie dodawać żadnych środków myjących. (Kąpiel z krochmalu - 1 kg mąki ziemniaczanej rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do gorącej wody w wannie).
- Przy zapaleniu powiek, także zaczerwienieniu, np. od spawania, zmęczenia, przykładać kompresy z rozdrobnionych na tarce ziemniaczanej albo tylko plaster ziemniaka. Przy wrzodach zewnętrznych można przykładać okłady z liści olszyny, zmieszanych z papką z surowych kartofli. Można robić inhalacje 10 – 15 minutowe nad gotowanymi w łupinach ziemniakami w niewielkiej ilości wody.
- Hemoroidy krwawiące i bolące leczą czopki wystrugane z surowego ziemniaka.
- Sok z surowych ziemniaków posiada niezastąpione właściwości lecznicze. Już 1 szklanki soku wypijane systematycznie przez kilka dni leczy stany zapalne śluzówki żołądka. Do soku z surowych ziemniaków można dodać trochę miodu, soku z marchwi lub cytryny.
- Cierpiącym na kamicę nerkową na pierwszym miejscu zaleca się pić wywar z obierzyn ziemniaka. Ma on zdolność kruszenia i rozpuszczania kamieni nerkowych zwłaszcza kamienie, które składają się z szczawianu wapnia nierozpuszczalnego wodzie. ( Wiadomo, że woda kartoflana rozpuszcza osad wapienny np. w czajniku). W zależności od potrzeb pije się go w ilości od 2 - 3 szklanek dziennie. Kuracja trwa 3 tygodnie. Potem zrobić przerwę i powtórzyć. Ziemniaki należy najpierw starannie wymyć, grubo obrać. Obierki ugotować do miękkości. Odwar zlać i wypić w 3 - 4 porcjach w ciągu dnia przed jedzeniem. Jednorazowa porcja to np. 1 szklanka. ( Nie podgrzewać!). W trakcie kuracji ograniczyć jedzenie mięsa.
- Zapalenie nerek z podwyższoną ilością mocznika i kreatyniny, leczy kilkudniowa dieta ziemniaczana. Po 5 dniowej diecie kartoflanej, polegającej na jedzeniu np. piure, zupy kartoflanej, ziemniaków pieczonych, klusek śląskich czy placków kartoflanych - obniżają się wartości mocznika i kreatyniny. Chory czuje się lepiej.( Pić dużo wody mineralnej niegazowanej).
- Przy cukrzycy, spożywanie 1 - 1 ½ kg ziemniaków powoduje ustępowanie objawów chorobowych jak cukromocz, wielomocz, nadmierne pragnienie. Poprawia się ogólny stan zdrowia. Przyczynia się do tego duża zawartość potasu, magnezu i kwasów organicznych, które regulują równowagę kwasowo - zasadową krwi.
- Chorym na alergię oraz astmę można zalecić dietę ziemniaczaną. Polega ona na spożywaniu przez 3 - 6 dni ziemniaków plus woda mineralna do picia (około 2-3 litrów). Znakomicie „odczula” organizm. Pozwala na pozbycie się nadmiaru alergenów. Polecana jest alergikom i astmatykom, zwłaszcza wtedy, kiedy objawy astmy, czy alergii stają się zbyt dokuczliwe np. w okresie pylenia traw.
- Zapalenie płuc można leczyć lewatywą. Z 3 ziemniaków wyciąć oczka, nie obierać, pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki siemienia lnianego, 1 główkę czosnku, 5 szklanek wody. Gotować 20 minut ( Nie dodawać soli). Z odwaru zrobić pacjentowi lewatywę 1 raz dziennie przez kilka dni.
Kuracja ziemniaczana może być podstawą diety wyszczuplającej, która pozwoli stracić dziennie nawet około ½ kg (Ziemniaki tuczą, ale wtedy, gdy jemy je z sosami, lub smażymy na tłuszczu).
W medycynie ludowej stosowano dietę polegającą na jedzeniu surowego ziemniaka ze skórką. Jedząc 1 - 2 ziemniaków codziennie przez jeden miesiąc, zaczną:
- odrastać włosy,
- ustąpi próchnica kości zębów.
- poprawi się praca jelit.
- ziemniak bogaty w błonnik pomaga w trawieniu, pobudzając ruch robaczkowy jelit.
- zapobiega zaparciom.
- jest moczopędny.
- działa przeciw nowotworowo.
- uspokajająco na organizm – na układ krwionośny, wydzielniczy, trawienny.
Najwięcej błonnika mają młode ziemniaki.
UWAGA! Zaczynając kurację - jedzenie surowego ziemniaka, przez pierwsze 3 dni, może wystąpić biegunka oraz podniesiona temperatura.
Zalecany sposób gotowania O.Grande.
Aby uzyskać pełną wartość odżywczą ziemniaków należy:
- Wybierać ziemniaki z uprawy naturalnej z ładną skórką.
- Wyrzucić ziemniaki zazielenione i kiełkujące, ze względu na zawartość trującej solaniny.
- Przed obieraniem bulwy dokładnie umyć.
- Obierać cieniutko, ponieważ najbliżej skórki znajdują się cenne minerały i witaminy.
- Obrane ziemniaki wrzucać od razu do wrzątku, tak, aby skrobia ścięła się na powierzchni, nie pozwalając na wypłukanie najwartościowszych składników.
Podczas gotowania można wlać szklankę mleka
- łyżeczkę masła
- Przekrojoną cebulę ( kilka cebul)
- łyżeczkę kminku
- solić dopiero wtedy, kiedy ziemniaki zaczynają mięknąć.
Po takim ugotowaniu, ziemniaczki będą już omaszczone, pachnące i odżywcze, tak, że nie trzeba już dodawać żadnych sosów.
O tym pamiętajmy ! Przechowujemy ziemniaki w chłodnym miejscu, nie jemy zielonych!
Podczas przechowywania bulw w temperaturze od 4 do 10 °C udział w nich solaniny i glikoalkaloidów maleje, a w wyższych temperaturach rośnie. Zawartość tych związków w silnie porośniętych (kiełkujących) bulwach może przekraczać poziom bezpieczny dla zdrowia. Obróbka cieplna nie zmniejsza ich stężenia, ponieważ rozkład tych związków następuje dopiero w temperaturze 260 °C
Solanina - organiczny związek chemiczny, toksyczny. Spożyta, np. z kiełkującymi ziemniakami, może spowodować poważne zatrucia pokarmowe. W największym stężeniu występuje w ziemniaku o zielonym miąższu. Zazielenienie takie powstaje, gdy bulwa ziemniaka w fazie wzrostu zostanie odsłonięta i wyeksponowana na promienie słoneczne i jest sygnałem, że ziemniak taki zawiera solaninę o podwyższonym stężeniu.
źródło: portal Fronda.pl
Komentarze
Prześlij komentarz