Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 lub 2 jabłka
- cukier puder (opcjonalnie)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 lub 2 jabłka
- cukier puder (opcjonalnie)
- Jabłka myję, obieram ze skórki i kroję na kawałki lub ścieram na tarce o grubych oczkach a gdy są zbyt soczyste trochę odciskam.
- Żółtka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i na zmianę z mlekiem dodaję do ubitej masy z żółtek.
- Dokładam wcześniej przygotowane jabłka.
- Na końcu ubijam pianę z białek, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam całość.
- Na rozgrzany olej kładziemy niewielkie porcje. Nie smażymy zbyt szybko, bo oczywiście nie chcemy przypalonych placków z surowym ciastem w środku.
Racuchy ładnie wyrastają, są pulchne i smaczne.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz