Racuchy z jabłkami

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 lub 2 jabłka
- cukier puder (opcjonalnie)

  • Jabłka myję, obieram ze skórki i kroję na kawałki lub ścieram na tarce o grubych oczkach a gdy są zbyt soczyste trochę odciskam.
  • Żółtka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. 
  • Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i na zmianę z mlekiem dodaję do ubitej masy z żółtek. 
  • Dokładam wcześniej przygotowane jabłka. 
  • Na końcu ubijam pianę z białek, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam całość.
  • Na rozgrzany olej kładziemy niewielkie porcje. Nie smażymy zbyt szybko, bo oczywiście nie chcemy przypalonych placków z surowym ciastem w środku.
Racuchy ładnie wyrastają, są pulchne i smaczne.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.

Komentarze