Składniki:
- 1 większy, lub 2 mniejsze brokuły (ok 0,5 kg)
- 200g sera feta
- 1 czerwona papryka
- 2 lub 3 pomidory
- 1 puszka kukurydzy
- 100g łuskanego słonecznika
- sól
- 1/3 łyżeczki cukru
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnki
- 1 większy, lub 2 mniejsze brokuły (ok 0,5 kg)
- 200g sera feta
- 1 czerwona papryka
- 2 lub 3 pomidory
- 1 puszka kukurydzy
- 100g łuskanego słonecznika
- sól
- 1/3 łyżeczki cukru
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnki
Czystego brokuła wkładam do wrzątku z dodatkiem soli i cukru, gotuję ok 5 minut, po czym odcedzam i przelewam zimną wodą. Dzielę na różyczki.
Słonecznik wolno prażę na patelni, dodaję troszeczkę masełka (klarowane najlepiej), żeby się nie przypalił i często mieszam. Uprażony odstawiam do wystudzenia.
Kukurydzę odsączam z zalewy.
Ser feta kroję w większą kostkę, a paprykę i obrane ze skórki pomidory kroję w mniejszą kostkę.
Sos. W miseczce mieszam majonez, jogurt oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Finał. Do dużej miski zsypuję pokrojone warzywa, ser feta i tylko połowę prażonego słonecznika. Dodaje przygotowany sos i delikatnie mieszam wszystko. Gotową sałatkę na wierzchu posypuję pozostałym prażonym słonecznikiem. Mniam !
Komentarze
Prześlij komentarz