Zebra


Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka oranżady lub wody  gazowanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao ciemnego
Białka jajek ubijam na pianę, pod koniec dodaję cukier i stopniowo po jednym żółtku.
Ubijając na małych obrotach dodaję na przemian: olej i napój gazowany oraz przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
Ciasto rozlewam do dwóch miseczek. Do jednej dosypuję 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao.
Do wysmarowanej tortownicy (śr. 26), lub małej kwadratowej blaszki wlewam na zmianę zaczynając od środka raz jasne ciasto, raz ciemne ciasto.
Piekę ok 40 min. w 180 ℃. Studzę w lekko uchylonym piekarniku.

Komentarze