Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka oranżady lub wody gazowanej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao ciemnego
✽ Ubijając na małych obrotach dodaję na przemian: olej i napój gazowany oraz przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
✽ Ciasto rozlewam do dwóch miseczek. Do jednej dosypuję 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao.
✽ Do wysmarowanej tortownicy (śr. 26), lub małej kwadratowej blaszki wlewam na zmianę zaczynając od środka raz jasne ciasto, raz ciemne ciasto.
✽ Piekę ok 40 min. w 180 ℃. Studzę w lekko uchylonym piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz