Składniki:
✽ 3 szklanki mąki
✽ 5 łyżek + 1 szklanka cukru (do piany)
✽ 75 dag rabarbaru
✽ 1 kostka margaryny w temp. pokojowej
✽ 5 jajek
✽ 2 budynie śmietankowe
✽ 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
✽ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
✽ 1 opakowanie cukru waniliowego
✽ skórka z 1/2 cytryny
1) Przesianą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Siekam z margaryną, 5 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny. Dodaję 5 żółtek i kwaśną śmietanę i jeszcze chwilkę wszystko to siekam. Szybko zagniatam ciasto. Dzielę na 2 równe części. Jedną formuję w kulę, owijam folią i wkładam do lodówki. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na przygotowaną wcześniej blachę.
2) Rabarbar myję, obieram i kroję w nieduże cząstki. Rozkładam na cieście. Można zrobić wersję mieszaną rabarbarowo - jabłkową lub jabłecznik.
4) Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowuję na wielkość blachy i przykrywam pianę. Placek wstawiam do rozgrzanego do 180⁰C piekarnika. Pieczemy ok. 60 min.
Zmieniłam ostatnio piekarnik i z tym czasem pieczenia, temperaturą i termoobiegiem na nowo się uczę. Czasem skracam czas pieczenia o dobre 10 minut, lub schodzę z temperaturą.
Komentarze
Prześlij komentarz