Ciasto z rabarbarem

 
Składniki: 
3 szklanki mąki
5 łyżek + 1 szklanka cukru (do piany)
75 dag rabarbaru
1 kostka margaryny w temp.  pokojowej
5 jajek
2 budynie śmietankowe
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka z 1/2 cytryny

1) Przesianą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Siekam z margaryną, 5 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny. Dodaję 5 żółtek i kwaśną śmietanę i jeszcze chwilkę wszystko to siekam. Szybko zagniatam ciasto. Dzielę na 2 równe części. Jedną formuję w kulę, owijam folią i wkładam do lodówki. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na przygotowaną wcześniej blachę.


2) Rabarbar myję, obieram i kroję w nieduże cząstki. Rozkładam na cieście. Można zrobić wersję mieszaną rabarbarowo - jabłkową lub jabłecznik.


3) Ubijam na sztywno 5 białek z 1 szklanka cukru. Wsypuję dwa budynie. Znalazłam w sklepie takie specjalne do ciast (fot). Dalej ubijam. Piankę wykładam na rabarbar.

4) Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowuję na wielkość blachy i przykrywam pianę. Placek wstawiam do rozgrzanego do 180⁰C piekarnika. Pieczemy ok. 60 min.

Zmieniłam ostatnio piekarnik i z tym czasem pieczenia, temperaturą i termoobiegiem na nowo się uczę. Czasem skracam czas pieczenia o dobre 10 minut, lub schodzę z temperaturą.



Komentarze