800 g dyni, np Hokkaido
250 g ziemniaków
25 g masła
1 cebula i 2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka świeżego imbiru startego
2 marchewki
1 pomidor
1 szklanka mleka
* Dynię, marchewkę i ziemniaki obrać, z dyni usunąć nasiona. Dynię i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a marchewkę w plastry. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę oraz obrany i pokrojony czosnek.
* Do garnka wlać 1 i 1/2 litra wody, zagotować. Wrzucić dynię, ziemniaki, marchew i zeszkloną cebulę z czosnkiem. Gotować ok 30 minut pod przykryciem.Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i dodać do zupy. Pod koniec gotowania dodać kurkumę i imbir.
* Lekko przestudzoną zupę zmiksować blenderem, dodać mleko. Można spróbować i doprawić. Posypać natką pietruszki.
Aby zupa była gęściejsza można użyć mniej wody i zamiast mleka zabielić słodką śmietaną.
Bez imbiru będzie łagodniejsza, a jeśli zamiast zwykłego mleka damy mleczko kokosowe zupa będzie słodkawa z egzotycznym posmakiem.
Z czym jeść? Mnie smakuje z drobno krojonymi, mocno wysuszonymi grzankami, córce smakuje z makaronem i bez pietruszki, a można też podać z groszkiem ptysiowym, lub samą.
Przepis znalazłam w miesięczniku "Ludzie i wiara"
Komentarze
Prześlij komentarz