Pyszny, o smaku pomarańczy. W sam raz dla dzieci, które mówią że nie cierpią dyni, ten smak z pewnością bardzo polubią.
- 4 kg dyni
- 1,5 kg cukru kryształu
- 3 op. galaretek pomarańczowych
- 1 op. kwasku cytrynowego
- 1 olejek pomarańczowy
Dynię obieramy, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin, co jakiś czas mieszając. Gdy jest za dużo soku, to nadmiar zlewam, żeby dżem nie był zbyt rzadki.
Tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem robimy z dyni puree. Wsypujemy cukier, mieszamy. Chwilę gotujemy. Następnie dodajemy galaretki, kwasek cytrynowy i olejek.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
źródło: Przyślij przepis! wyd. specjalne nr 7/2016
- 4 kg dyni
- 1,5 kg cukru kryształu
- 3 op. galaretek pomarańczowych
- 1 op. kwasku cytrynowego
- 1 olejek pomarańczowy
Dynię obieramy, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin, co jakiś czas mieszając. Gdy jest za dużo soku, to nadmiar zlewam, żeby dżem nie był zbyt rzadki.
Tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem robimy z dyni puree. Wsypujemy cukier, mieszamy. Chwilę gotujemy. Następnie dodajemy galaretki, kwasek cytrynowy i olejek.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
źródło: Przyślij przepis! wyd. specjalne nr 7/2016
Dżem jest pyszny, pomarańczowy smak i zapach powoduje, ze lubią go dzieci
OdpowiedzUsuń