Ciasto jogurtowe z truskawkami

 

Blaszka 24 x 28 cm

Składniki:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1/5 szklanki oleju
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1/2 kg truskawek
  • cukier puder do oprószenia ciasta 
Truskawki myję, usuwam szypułki i kroję na pół. 

Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodaję jogurt naturalny i olej, lekko mieszam. Wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam. 
Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na wierzch dokładam truskawki.

Piekę w temp. 180℃ przez 45 minut. 

Komentarze