Kiedy rabarbar w ogródku rośnie
Rabarbar ok. 600g i cukier do posypania rabarbaru
Rabarbar myję, osuszam, obieram i kroję na 2 cm kawałki. Lekko zasypuję cukrem. Odstawiam.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200g zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 200g zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z podanych składników zagniatam jednolite ciasto, dzielę na dwie części: ⅔ i ⅓. Owijam każdą część folią spożywczą. Większy kawałek wkładam do lodówki na 30 minut, mniejszy do zamrażalki.
Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu bez cukru (tu czekoladowy smak - taki akurat wybór córki był)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Z podanych składników robię budyń.
Blachę 20x20cm wykładam pergaminem i wylepiam większym kawałkiem ciasta. Na ciasto kładę rabarbar, a na rabarbar wlewam gorący budyń. Na wierzchu ścieram resztę ciasta.
Piekę 45 minut w temp. 180०C.
Komentarze
Prześlij komentarz