Ciasteczka z nutellą

Składniki:

  • nutella
  • 120 g. miękkiego masła
  • 100 g. cukru,
  • 1 jajko
  • 175 g. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 70 g. gorzkiej schłodzonej czekolady
Przygotowanie: 
Na deseczkę kładę papier do pieczenia. Na papier łyżeczką nakładam 10 małych porcji nutelli (tak ok. 3/4 łyżeczki na porcję). Wstawiam na pół godziny do zamrażalnika. 
Gorzką czekoladę kroję na drobno lub ścieram na tarce o grubych oczkach. 

W misce mikserem ucieram jajko, cukier i masło, dodaję kolejno mąkę pszenną i ziemniaczaną. Miksuję do połączenia.  
Na koniec wsypuję czekoladę i mieszam delikatnie ciasto. 
Formuję w dłoniach placuszki, na środek każdego kładę porcję nutelli i zaklejam, formując kulkę. Zachowując odstępy układam kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

W zależności od wielkości formowanych kulek, z tej porcji składników powinno wyjść 9 lub 10 ciastek. Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180℃ . Piekę 12 - do 15 minut.

Komentarze