Składniki:
- nutella
- 120 g. miękkiego masła
- 100 g. cukru,
- 1 jajko
- 175 g. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 70 g. gorzkiej schłodzonej czekolady
Przygotowanie:
Na deseczkę kładę papier do pieczenia. Na papier łyżeczką nakładam 10 małych porcji nutelli (tak ok. 3/4 łyżeczki na porcję). Wstawiam na pół godziny do zamrażalnika.
W misce mikserem ucieram jajko, cukier i masło, dodaję kolejno mąkę pszenną i ziemniaczaną. Miksuję do połączenia.
Na koniec wsypuję czekoladę i mieszam delikatnie ciasto.
Formuję w dłoniach placuszki, na środek każdego kładę porcję nutelli i zaklejam, formując kulkę. Zachowując odstępy układam kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W zależności od wielkości formowanych kulek, z tej porcji składników powinno wyjść 9 lub 10 ciastek. Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180℃ . Piekę 12 - do 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz