Składniki:
- 3 kg papierówek
- 1 szklanka cukru
- sok z połówki cytryny
Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne. Kroję w cząstki i wkładam do garnka, troszkę podlewam wodą (3-4 łyżki wody). Duszone na małym ogniu jabłuszka po chwili puszczają sok, są miękkie, więc szybko się rozpadają. Lubię dżemy bez grudek, bez kawałków owoców, więc po 30 - 40 minutach duszenia blenduję. Dosypuję cukier i dodaję sok z połówki cytryny. Jeszcze chwilę duszę, od czasu do czasu mieszając i sprawdzając konsystencję dżemu.
Gotowy dżem przekładam do przygotowanych wcześniej słoików. Pasteryzuję "na mokro" 15-20 minut. Nie odwracam już do góry dnem. Robiąc dżem z mniejszych porcji jabłek i gdy wiem, że go szybko wykorzystam, nie pasteryzuję słoiczków tylko odwracam do góry dnem.

Komentarze
Prześlij komentarz