Kruche ciasto ze śliwkami


blaszka 25 x 35 cm
szklanka 250 ml

Składniki na ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 800 g śliwek 
  • 4 łyżki bułki tartej

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy w kawałkach masło. Siekamy siekaczem do kruchego ciasta lub nożem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy ciasto na dwie nierówne części (np. 2/3 i 1/3). Mniejszą część owinąć folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180℃.

Podpieczone ciasto wyjmujemy i posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Układamy śliwki rozcięciem ku górze. Posypujemy pozostały mi 2 łyżkami bułki tartej.

Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier i przesianą mąkę. Wykładamy na śliwki. 

Ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 - 45 minut w temp. 180℃. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.


Komentarze