blaszka 25 x 35 cm
szklanka 250 ml
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 800 g śliwek
- 4 łyżki bułki tartej
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy w kawałkach masło. Siekamy siekaczem do kruchego ciasta lub nożem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy ciasto na dwie nierówne części (np. 2/3 i 1/3). Mniejszą część owinąć folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180℃.
Podpieczone ciasto wyjmujemy i posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Układamy śliwki rozcięciem ku górze. Posypujemy pozostały mi 2 łyżkami bułki tartej.
Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier i przesianą mąkę. Wykładamy na śliwki.
Ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 - 45 minut w temp. 180℃. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz