Składniki:
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 - 3 łyżki mleka
- 1 mała cukinia (około 300 g.)
- ząbek czosnku lub połowa małej cebuli (jak kto lubi)
- pieprz i świeże zioła: np. koperek, bazylia, pietruszka
- olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cukini. Odstawić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Posiekać zioła.
Z mąki, jajka i mleka wyrobić ciasto. Startą cukinię z czosnkiem i posiekane zioła dodać do ciasta, wymieszać. Przyprawić pieprzem.
Rozgrzać patelnie z olejem lub oliwą. Łyżką nakładać niewielkie porcje, smażyć 2 -3 minutki do zrumieniania, przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Doskonale smakują same ale podane z sosem np. czosnkowym smakują jeszcze lepiej.
Komentarze
Prześlij komentarz