Placki z cukinii

 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 - 3 łyżki mleka
  • 1 mała cukinia (około 300 g.)
  • ząbek czosnku lub połowa małej cebuli (jak kto lubi)
  • pieprz i świeże zioła: np. koperek, bazylia, pietruszka
  • olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cukini. Odstawić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Posiekać zioła.

Z mąki, jajka i mleka wyrobić ciasto. Startą cukinię z czosnkiem i posiekane zioła dodać do ciasta,  wymieszać. Przyprawić pieprzem. 

Rozgrzać patelnie z olejem lub oliwą. Łyżką nakładać niewielkie porcje, smażyć 2 -3 minutki do zrumieniania, przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. 

Doskonale smakują same ale podane z sosem np. czosnkowym smakują jeszcze lepiej. 

Komentarze