Jabłecznik

 
Forma do pieczenia 25 x 36 cm  
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.


 
   Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki zimnego masła 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jajka i 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

     Nadzienie z jabłek:

  • 2 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka bułki tartej
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Dodać żółtka, całe jajka, cukry i śmietanę. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki. Przygotujcie sobie blaszkę 25 x 36 cm.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką i cukrem waniliowym.

3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, ponakłuwać ciasto widelcem. Wyłożyć jabłka. Rozwałkować resztę ciasta i przykryć jabłka. Piec 45 min. w temp. 200℃.  

Komentarze