Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 całe jajka i 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie z jabłek:
- 2 kg jabłek
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka bułki tartej
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Dodać żółtka, całe jajka, cukry i śmietanę. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki. Przygotujcie sobie blaszkę 25 x 36 cm.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką i cukrem waniliowym.
3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, ponakłuwać ciasto widelcem. Wyłożyć jabłka. Rozwałkować resztę ciasta i przykryć jabłka. Piec 45 min. w temp. 200℃.
Komentarze
Prześlij komentarz