Pigwy w słodkiej marynacie mogą być świetnym dodatkiem do deserów: lodów, naleśników czy do ciast, np. drożdżówki.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
- 3/4 szklanki octu 6% owocowego
Pigwy po zerwaniu przechowywać przez tydzień w temp. pokojowej.
Po tygodniu od zerwania umyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, wydrążyć gniazda nasienne i od razu włożyć do wrzącej wody na 3 do 5 minut. Odcedzić.
Do garnka wlać ocet, dodać 70 dag cukru i zagotować. Do wrzącego syropu włożyć odcedzone owoce pigwy. Doprowadzić do wrzenia. Na wolnym wrzeniu pozostawić przez 3 minuty. Odstawić na ok.10 minut i ponownie wolno doprowadzić do wrzenia, dodać resztę cukru (30 dag) i gotować na słabym ogniu mieszając czasami. Gotować do momentu aż owoce staną się szkliste. Włożyć do słoików.
Komentarze
Prześlij komentarz