Ciasto à la 3Bit


   Pyszne ciasto bez pieczenia o smaku batoników 3Bit. 

Składniki:

  • 2 duże opakowania herbatników (kupiłam jasne i ciemne)
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 100 g gorzkiej czekolady

na krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
  • 2 łyżki cukru, jak ktoś lubi słodki smak to 3
  • 2 szklani mleka
  • 200 g miękkiego masła
na masę śmietanową:
  • 500 g kremówki
  • 2 opakowania śnieżki
  • 3 łyżki cukru pudru

Masło wyjmuję z lodówki wcześniej, żeby było miękkie. Budynie i 2 łyżki cukru mieszam w 1 szklance zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowuję. Na gotujące się mleko wylewam rozrobione budynie i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na małym ogniu, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń przykrywam folią i czekam aż sam wystygnie do temperatury masła.

Blaszkę wykładam pergaminem. Układam warstwę jasnych herbatników i smaruję masą kajmakową. Podnoszę po jednym herbatniku i łyżeczką nakładam masę. Gdy na każdym herbatniku jest masa kajmakowa rozsmarowuję delikatnie całość. Układam kolejną warstwę herbatników jasnych.



Masło miksuję na najwyższych obrotach na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaję po łyżce budyniu. Tak przygotowany krem wykładam na herbatniki i przykrywam ostatnią warstwą herbatników, tym razem ciemnymi.

Kremówkę ubijam na sztywno dodając śnieżki i cukier puder. Masę wykładam na herbatniki. 
Gorzką czekoladę ścieram na tarce o małych oczkach, posypuję wierzch ciasta.


Komentarze