Dobry czas na wiewiórkę. Teraz, kiedy mamy własne jabłka i orzechy.
Blaszka 25 x 35 cm
Szklanka ma u mnie pojemność 250ml.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 łyżki miodu
- 3 jabłka
- 1 szklanka orzechów włoskich lub orzechy i bakalie np. żurawina, rodzynki itp
- po 1 łyżeczce:
- kakao
- sody oczyszczonej
- proszku do pieczenia
- cynamonu
- 150 ml oleju
- 3/4 szklanki cukru
- cukier puder
Zaczynam od przygotowania sobie jabłek i bakali. Jabłka obieram i kroję w kostkę. Do ciasta dodam jeszcze pokrojone orzechy włoskie i pistacjowe, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i żurawinę. Żurawinę zalewam gorącą wodą, odstawiam na 5 min. Odsączam z wody i dodaję do jabłek.
Przygotowuję formę do pieczenia (25x35).
Jajka ucieram z cukrem i z miodem. Dodaję przesianą mąkę, sodę, proszek, cynamon i kakao. Wlewam olej i miksuję. Dodaję do ciasta przygotowane wcześniej jabłka i bakalie. Delikatnie mieszam do połączenia całości.
Ciasto wylewam do formy. Piekę 40 min. w 180℃
Ostudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz