Wiewiórka

 Dobry czas na wiewiórkę. Teraz, kiedy mamy własne jabłka i orzechy. 

Blaszka 25 x 35 cm
Szklanka ma u mnie pojemność 250ml.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jabłka
  • 1 szklanka orzechów włoskich lub orzechy i bakalie np. żurawina, rodzynki itp
  • po 1 łyżeczce:
    • kakao
    • sody oczyszczonej
    • proszku do pieczenia
    • cynamonu
  • 150 ml oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier puder
Zaczynam od przygotowania sobie jabłek i bakali. Jabłka obieram i kroję w kostkę. Do ciasta dodam jeszcze pokrojone orzechy włoskie i pistacjowe, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i żurawinę. Żurawinę zalewam gorącą wodą, odstawiam na 5 min. Odsączam z wody i dodaję do jabłek. 
Przygotowuję formę do pieczenia (25x35). 



Jajka ucieram z cukrem i z miodem. Dodaję przesianą mąkę, sodę, proszek, cynamon i kakao. Wlewam olej i miksuję. Dodaję do ciasta przygotowane wcześniej jabłka i bakalie. Delikatnie mieszam do połączenia całości. 
Ciasto wylewam do formy. Piekę 40 min. w 180℃
Ostudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.

Komentarze