Składniki:
- 500 g grochu łuskanego
- 1 kg kapusty kiszonej po odciśnięciu
- 2 większe cebule
- przyprawy: 2-3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, płaska łyżeczka kminku, łyżeczka cukru, szczypta pieprzu
- olej do smażenia cebuli
Groch wsypuję do miski, zalewam zimną wodą z kranu, zamieszam, odlewam mętną wodę. Tak przepłukuję jeszcze kilka razy. Zalewam wodą i odstawiam na kilka godzin by napęczniał. Zazwyczaj robię to rano, przed wyjściem do pracy, by po powrocie z pracy mieć gotowy do gotowania groch. Przepłukuję go na sicie, przekładam do garnka i zalewam 3 szk. wody. Podczas gotowania zbieram pianę. Gotuję na lekkiej mocy palnika ok. 1 godziny.
Podczas kiedy gotuje się groch można zająć się kapustą. Odcisnąć ją z soku, a w przypadku bardzo kwaśniej kapusty można jej część lekko przepłukać. Ja na wigilię mam kapustę robioną przez mojego tatę, jest idealna w smaku, więc odciskam ją z nadmiaru soku i lekko siekam. Przekładam do garnka. Dodaję przyprawy: liście laurowe, kminek, pieprz i ziele angielskie. Zalewam dwoma szklankami wody i gotuję ok 30 minut, aż będzie miękka.
Cebule obieram, drobno siekam i smażę na oleju aż się zarumieni.
Do ugotowanej kapusty dodaję ugotowany groch i przesmażoną cebulę. Mieszam składniki i gotuję ma małej mocy palnika około 30 minut. Można sprawdzić smak. Dodać w miarę potrzeby przypraw np. pieprzu, cukru, kminku.
Kapustę z grochem można zamrozić. Z reguły pracuję do samych świąt a także w wigilię, więc już na tydzień przed świętami potrawę gotuję i mrożę.
Komentarze
Prześlij komentarz