Sernik z kokosem


Puszysty sernik z kokosem na wierzchu. Można go upiec na kruchym spodzie lub na spodzie z herbatników. Można upiec z sera w kostce lub z wiaderka. Przy użyciu sera z wiaderka spód powinno się podpiec.

    Blaszka 25 x 35
    Szklanka ma u mnie 250 ml

Ciasto kruche:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagniatam szybko ciasto, zawijam w folię i schładzam (1 godzinę) w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkowanym ciastem wylepiam blaszkę. Ponieważ mój sernik będzie "z wiaderka" więc ciasto podpiekam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃. 

Składniki na masę serową :

  • 1 kg sera białego półtłustego trzykrotnie zmielonego lub wiaderko sera
  • 2 jajka
  • 4 żółtka jajek
  • 125 g masła
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
Oddzielam cztery żółtka od białek (białka wykorzystam do bezy kokosowej). 
Do żółtek dodaję dwa całe jajka, cukier, cukier waniliowy i ucieram na puszystą masę. 
Porcjami dodaję ser. 
W rondelku roztapiam masło i letnie dodaję do masy serowej. 
W zimnym mleku dokładnie rozrabiam budyń i łączę go z masą serową. 
Masę serową wylewam na spód ciasta. 
Sernik wkładam do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piekę 50 minut. 
Pod koniec pieczenia robię pianę z kokosem.

Beza kokosowa:
  • 4 białka jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
Ubijam białka jajek  z cukrem, wsypuję wiórki i mieszam delikatnie pianę.

Po 50 minutach pieczenia wyjmuję sernik z piekarnika, na wierzch ciasta wykładam pianę z kokosem  i ponownie wstawiam ciasto do piekarnika. Piekę aż kokos nabierze złotego koloru, tak około 15 minut.

Komentarze