Puszysty sernik z kokosem na wierzchu. Można go upiec na kruchym spodzie lub na spodzie z herbatników. Można upiec z sera w kostce lub z wiaderka. Przy użyciu sera z wiaderka spód powinno się podpiec.
Blaszka 25 x 35
Szklanka ma u mnie 250 ml
Szklanka ma u mnie 250 ml
Ciasto kruche:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 1 łyżka smalcu
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatam szybko ciasto, zawijam w folię i schładzam (1 godzinę) w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkowanym ciastem wylepiam blaszkę. Ponieważ mój sernik będzie "z wiaderka" więc ciasto podpiekam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃.
Składniki na masę serową :
- 1 kg sera białego półtłustego trzykrotnie zmielonego lub wiaderko sera
- 2 jajka
- 4 żółtka jajek
- 125 g masła
- 1/2 litra mleka 3,2%
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
Oddzielam cztery żółtka od białek (białka wykorzystam do bezy kokosowej).
Do żółtek dodaję dwa całe jajka, cukier, cukier waniliowy i ucieram na puszystą masę.
Porcjami dodaję ser.
W rondelku roztapiam masło i letnie dodaję do masy serowej.
W zimnym mleku dokładnie rozrabiam budyń i łączę go z masą serową.
Masę serową wylewam na spód ciasta.
Sernik wkładam do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piekę 50 minut.
Pod koniec pieczenia robię pianę z kokosem.
Beza kokosowa:
- 4 białka jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Ubijam białka jajek z cukrem, wsypuję wiórki i mieszam delikatnie pianę.
Po 50 minutach pieczenia wyjmuję sernik z piekarnika, na wierzch ciasta wykładam pianę z kokosem i ponownie wstawiam ciasto do piekarnika. Piekę aż kokos nabierze złotego koloru, tak około 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz