Jakie ryby na wigilijny stół? Karp, dorsz, pstrąg, a może łosoś? Obok tej smażonej tradycyjnie sałatka ze śledzia, w tym roku gości na moim stole sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami. Jest oryginalna, a zrobiona 3-4 dni przed wigilią nabierze aromatu i wyjątkowego smaku.
Składniki:
- 4-5 filetów śledziowych
- 1 cebula
- 250 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu winnego
- 50 g orzechów
- olej rzepakowy
Filety śledziowe bardzo słone, tzw. z beczki najlepiej moczyć w wodzie (najmocniej wyciąga sól).
Zalewam płaty zimną wodą tak, by były nią tylko przykryte. Moczę 2 godziny, zmieniając wodę 4 razy. Cebulę kroję w piórka i sparzam. Ciepłą mieszam z koncentratem. Dodaję pokrojone śledzie, posiekane suszone pomidory i orzechy oraz ocet winny. Mieszam.
Przekładam do słoika. Zalewam olejem. Przechowuję w lodówce do tygodnia.
Komentarze
Prześlij komentarz