Składniki na ciasto:
- 2 kg surowych ziemniaków (waga po obraniu)
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na farsz :
- 0.5 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego, można wykorzystać mięso z rosołu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku
Mielone włożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę dodaję surową, ale można ją delikatnie na odrobinie oleju czy smalcu podsmażyć. Farsz mieszam, doprawiam do smaku.
Nabieram dwie łyżki masy ziemniaczanej. Robię kulkę i rozpłaszczam ją na dłoni. Nakładam farsz i zlepiam brzegi. Nadaję klusce kształt.
W dużym, szerokim garnku gotuję wodę, dodaję sól. Kartacze kładę na wrzątek. Gotuję 15 minut od czasu kiedy wypłyną na powierzchnię. Woda ma lekko wrzeć.
Kartacze podaję z drobno posiekaną, przyrumienioną cebulką. Świetnie też smakują z wędzonym boczkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz