Kartacze


Składniki na ciasto:
  • 2 kg surowych ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na farsz :
  • 0.5 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego, można wykorzystać mięso z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku


Ugotowane ziemniaki (1 kg) przeciskam przez praskę. Surowe ziemniaki (2 kg) ścieram na tarce o najdrobniejszych oczkach. Bardzo dokładnie odciskam, dosłownie na wiór - można użyć mocnej, bawełnianej tkaniny. Płynu nie wylewam. Na dnie miski zbierze się skrobia ziemniaczana, którą po odlaniu płynu dodaję  do ziemniaków. Łączę ziemniaki gotowane z surowymi, dodaję mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli i dokładnie wyrabiam ciasto. Masa powinna być zwarta i gęsta. 

Mielone włożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę dodaję surową, ale można ją delikatnie na odrobinie oleju czy smalcu podsmażyć. Farsz mieszam, doprawiam do smaku. 

Nabieram dwie łyżki masy ziemniaczanej. Robię kulkę i rozpłaszczam ją na dłoni. Nakładam farsz i zlepiam brzegi. Nadaję klusce kształt. 

W dużym, szerokim garnku gotuję wodę, dodaję sól. Kartacze kładę na wrzątek. Gotuję 15 minut od czasu kiedy wypłyną na powierzchnię. Woda ma lekko wrzeć.

Kartacze podaję z drobno posiekaną, przyrumienioną cebulką. Świetnie też smakują z wędzonym boczkiem. 



 

Komentarze