Ciasto na zimno galaretkowo - jogurtowe


Lekki deser na upalne dni.

Składniki:
  • opakowanie biszkoptów, lub biszkopt upieczony samodzielnie
  • 4 galaretko o różnych smakach
  • 900 ml jogurtu naturalnego gęstego (3x300ml)
Dno tortownicy (26 cm) wykładam biszkoptami.

Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wrzątku (to jest połowa wody wskazanej na opakowaniu). 
Gdy galaretka wystygnie miksuję ją do uzyskania piany, dodaję 300 ml jogurtu i ponownie miksuję. Wstawiam masę do lodówki, by lekko stężała Gdy masa stężeje i wylejemy ją na biszkopty, te pozostaną na dnie formy (inaczej mogłyby wypłynąć). Można od razu wlać niewielką część masy, tak aby nasączyć biszkopty i wówczas wstawić do lodówki do stężenia, a po chwili wylać resztę.

W czasie kiedy pierwsza warstwa chłodzi się w lodówce Bierzemy kolejną galaretkę i powtarzamy czynności, czyli: rozpuszczamy, czekamy aż wystygnie, miksujemy, dodajemy 300 ml jogurtu, ponownie miksujemy. Masę tym razem możemy w całości wylać na pierwszą warstwę, która już zdążyła stężeć. Wstawiamy tortownicę do lodówki. 

Bierzemy trzecią galaretkę i powtarzamy czynności jak wyżej.


Czwartą warstwę stanowi sama galaretka, rozpuszczona w 400 ml wrzątku. Po wystudzeniu wylewamy ją na wierzch. Ciasto chłodzimy w lodówce. 

Komentarze