Lekki deser na upalne dni.
Składniki:
- opakowanie biszkoptów, lub biszkopt upieczony samodzielnie
- 4 galaretko o różnych smakach
- 900 ml jogurtu naturalnego gęstego (3x300ml)
Dno tortownicy (26 cm) wykładam biszkoptami.
Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wrzątku (to jest połowa wody wskazanej na opakowaniu).
Gdy galaretka wystygnie miksuję ją do uzyskania piany, dodaję 300 ml jogurtu i ponownie miksuję. Wstawiam masę do lodówki, by lekko stężała Gdy masa stężeje i wylejemy ją na biszkopty, te pozostaną na dnie formy (inaczej mogłyby wypłynąć). Można od razu wlać niewielką część masy, tak aby nasączyć biszkopty i wówczas wstawić do lodówki do stężenia, a po chwili wylać resztę.
W czasie kiedy pierwsza warstwa chłodzi się w lodówce Bierzemy kolejną galaretkę i powtarzamy czynności, czyli: rozpuszczamy, czekamy aż wystygnie, miksujemy, dodajemy 300 ml jogurtu, ponownie miksujemy. Masę tym razem możemy w całości wylać na pierwszą warstwę, która już zdążyła stężeć. Wstawiamy tortownicę do lodówki.
Bierzemy trzecią galaretkę i powtarzamy czynności jak wyżej.
Czwartą warstwę stanowi sama galaretka, rozpuszczona w 400 ml wrzątku. Po wystudzeniu wylewamy ją na wierzch. Ciasto chłodzimy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz