Ogórki kanapkowe z kurkumą


Dziś prosty przepis na pyszne, słodko - kwaśne ogórki kanapkowe na zimę. Robi się je wyjątkowo szybko. Na początek przygotujcie 6 słoików po 500ml.

Składniki:
  •  1,5 kg ogórków gruntowych
    Zalewa:
  • 1/2 litra wody
  • 1 i 1/3 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżka ziaren gorczycy
  • płaska łyżka soli do przetworów
  • płaska łyżka kurkumy
Ogórki dokładnie umyć. Obciąć końcówki z obu stron. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Plastry ułożyć pionowo w słoikach.

Zalewa. Wlać do garnka wodę, dodać wszystkie sypkie składniki. Zagotować, ale zanim zalewa się zagotuje mieszać do chwili rozpuszczenia cukru. Dodać ocet, przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu 5 minut. Po zagotowaniu przelać zalewę przez sito do drugiego garnka. Odcedzone przyprawy wyrzucić, a zalewę od razy wlać do słoików z ogórkami.  W razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą. Słoiki zakręcić. Pasteryzować 10 minut. Odstawić do wystudzenia, przykryć ściereczką, aby studzenie spowolnić. 


Już po dwóch dniach można je jeść. Smacznego.

Komentarze

  1. Dobre są! Za rok zdecydowanie zrobię więcej słoiczków, za szybko znikają.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz