Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 kg marchewki
- 1 kg białej kapusty
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli do przetworów
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 3 ziarna pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki octu 10%
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki myjemy, obieramy (skórkę można zostawić) i kroimy w plasterki. Papryki kroimy w paseczki, a kapustę szatkujemy. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy.
Zalewa. Składniki gotujemy 5 minut. Wlewamy zalewę do warzyw. Mieszamy i odstawiamy na 4-5 godzin, co jakiś czas mieszamy.
Po upływie czasu sałatkę przekładamy do słoików, zalewamy zalewą/sokiem, który został na dnie miski. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 15 - 20 minut od zagotowania się wody.
Z podanego przepisu wyszło mi 5 słoików x 500 ml i 4 mniejsze. Jak widzicie słoiki mają tutaj drugie życie. Oczywiście dokładnie sprawdziłam ich stan, czy nie są wyszczerbione. Bardzo dokładnie sprawdziłam i dopasowałam nakrętki.



Komentarze
Prześlij komentarz